Временни изложби


КЪРТИЧЕТО ОбКИ Художествена галерия – Русе” представя изложба, адресирана до най-младите си зрители

  •  

    photos/16057_1.jpg

          От 1 март до 28 март Чешкият културен институт в София, Община Русе и Художествена галерия – Русе представят изложба илюстрации "Къртичето".
     Биографията на Къртичето започва като герой от книжката "Как къртичето си уши панталонки". През 1956 г. той става и анимационен герой, а до ден днешен краси с образа си витрините на сувенирните магазини в Чехия, от където е родом. В момента той обикаля света чрез изложба с илюстрации от своя създател Зденек Милер.
     Зденек Милер (1921 - 2011) е автор на над 60 анимационни филма, в повечето от които Къртичето е главният герой. Творбите му са международно признати и са му донесли редица престижни награди.
     Настоящата изложбата представя 40 рисунки, включително и илюстрации от последната книга "Къртичето и рибката". Организирана е в сътрудничество с дъщерята на илюстратора - Катержина Ловис Милер.
     "Мисля, че баща ми и екипът му още в първия филм усетиха какво обичат децата. Къртичето е уникален образ, с мил характер, в красива горска среда. Мечтае за панталонки, които случайно някъде е видял. И после решава, че трябва да осъществи мечтата си. Върви стъпка по стъпка, преживява приключения и благодарение на собствените си усилия постига това, което иска. Следват други истории с много смях и оригиналност и макар, че Къртичето не говори, всичко е ясно."
     През февруари изложбата обиколи библиотеките в Словакия, след това посети Будапеща и Хага.
     В рамките на изложбата ще се проведат и прожекции на филмчетата.